Kesätarjous: Alga Maris aurinkovoiteet -10 % kesäkuun loppuun. Osta omasi nyt!

 • +358 469214569 Ilmainen konsultaatio- kysy neuvoa tuotteista!
 • Toimitusaika 1-3 arkipäivää
 • 16.6.24 -23.6.24 tehdyt tilaukset toimitetaan 24.6.2024
 • Ilmainen toimitus alkaen yli 100 € tilauksille
 • +358 469214569 Ilmainen konsultaatio- kysy neuvoa tuotteista!
 • Toimitusaika 1-3 arkipäivää
 • 16.6.24 -23.6.24 tehdyt tilaukset toimitetaan 24.6.2024
 • Ilmainen toimitus alkaen yli 100 € tilauksille

Shampoon tehtävä

Shampoon tehtävä

Shampoot sisältävät pinta-aktiivisia ainesosia, jotka ovat tarkoitettu päänahan pesuun. Samalla kun peset hiuspohjaa, hiuksetkin puhdistuvat. Sen lisäksi shampoot sisältävät vaahdonestoaineita, sakeutamisainesosia ja pH tasapainottajan. Hiustenpesutuotteet ovat erittäin tehokkaita monenlaisiin hiuspohjan tarpeisiin, kuten talin ja kertyneiden epäpuhtauksien puhdistamiseen.

Sen lisäksi shampoihin on lisätty ainesosia, jotka parantavat hiusten luonnollisia ominaisuuksia ja lieventävät ympäristöstä aiheutuvia vahinkoja esimerkiksi ilmansaasteista tai UV-säteilystä johtuen. HIuspohjassa voi olla monia haasteita, mutta yleisin syy päänahan ongelmiin on kutina ja kuivuus, jotka voivat johtua jopa huonosta hiustenpesusta. Muista: pese hiuspohja, ei hiuksia. Jos shampoota jää päänahkaan, se voi ärsyttää hiuspohjaa ja aiheuttaa kutinaa tai "hilseilyä".

pH:n merkitys shampoossa

Tuotteiden pH-arvolla eli happamuus- tai emäksisyysasteella on suuri merkitys kosmeettisissa tuotteissa. Se vaikuttaa tuotteen tehokkuuteen ja turvallisuuteen sekä myös tuotteen säilyvyyteen. Liian emäksisessä ympäristössä viihtyvät bakteerit ja homeet, kun taas happamassa ympäristössä bakteerien kasvu hidastuu. pH-arvo määrittelee kuinka happamia tai emäksisiä kosmetiikan tuotteet ovat. pH-asteikko vaihtelee 0-14 välillä. pH 7 on neutraali, alle 7 on hapan ja yli 7 on emäksinen. 

Iho ja hiukset ovat luonnostaan hieman happamia, pH-arvoltaan noin 4,5-5,5 välillä. Esimerkiksi liian emäksiset shampoot tai puhdistusaineet pH- arvolta 5-6 vain kuivattavat ihoa ja vaikuttavat hiusten luonnolliseen happamuustasapainoon aiheuttaen hiusten ja hiuspohjan kuivumista, kutinaa ja muita ärsytysoireita.

Liian happamat tuotteet, joiden pH-arvo on alle 5 voivat puolestaan olla liian voimakkaita herkälle hiuspohjalle, mutta erinomaiset atooppiselle iholle. Hapan pH palauttaa hiusten luonnollisen rakenteen ja auttaa sulkemaan hiussuomuja, tiivistämällä hiuksen pintakerrosta. Tiivis pintakerros on tärkeä värin hoitotuotteissa. Matala pH 4-5,5 tekee hiukset sileämmäksi ja väri säilyy paremmin, mutta se pitää huolta myös hiuspohjan happovaipasta kuivattamatta hiuspohjaa.

Shampoot, jossa on korkea pH -arvo, ovat syväpuhdistavia ja niitä saa käyttää silloin tällöin hiusten tehopesussa, jos kyseessä ei ole rasvoittuva hiuspohja. Kosmeettisissa tuotteissa pyritään yleensä käyttämään sellaisia pH-arvoja, jotka ovat lähellä ihon ja hiusten luonnollista pH-tasoa. Esimerkiksi kasvovoiteiden pH-arvo on yleensä noin 5-6, ja shampoiden pH-arvo on noin 4,5-6.

Shampoolla on useita keskeisiä tehtäviä ja ominaisuuksia hiustenpesussa:

1. Puhdistus:

Shampoot sisältävät pinta-aktiivisia ainesosia, jotka auttavat poistamaan lian, öljyn, taliin ja epäpuhtaudet hiuspohjalta sekä hiuksista. Ne tekevät pesusta tehokkaampaa ja auttavat ylläpitämään päänahan puhtautta.

2. Hiustenhoito:

Useat shampoot sisältävät aktiivisia ainesosia, kuten vitamiineja, proteiineja ja luonnollisia öljyjä, jotka auttavat hoitamaan ja vahvistamaan hiuksia. Nämä ainesosat tekevät hiuksista pehmeät, kiiltävät ja helposti käsiteltävät.

3. Ympäristönsuojelu:

Nykyään shampoot sisältävät ainesosia, jotka suojaavat hiuksia ympäristön haittavaikutuksilta, kuten ilmansaasteilta ja UV-säteilyltä. Tämä auttaa ennaltaehkäisemään hiusvaurioiden syntymistä ja ylläpitämään niiden terveyttä.

4. Päänahan terveys:

Shampoo on suunniteltu ensisijaisesti päänahan puhdistukseen, koska terve päänahka on edellytys terveille hiuksille. Shampoot voivat auttaa tasapainottamaan päänahan pH-arvoa ja lievittämään kutinaa ja kuivuutta.

5. Käyttökokemus:

Shampoon käyttökokemus on tärkeä. Tuotteen vaahtoavuus, tuoksu, koostumus ja helppo huuhtoutuvuus vaikuttavat siihen, kuinka miellyttävä shampoo on käytettäväksi.

6. Silmien ja ihon ärsytys:

Hyvä shampoo pyritään suunnittelemaan niin, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän ärsytystä silmiin ja ihoon. Se takaa mukavamman pesukokemuksen ja vähentää epämukavuutta hiusenpesussa.

7. Turvallisuus ja biohajoavuus:

Shampoon ainesosien ja pakkauksien tulisi olla turvallisia sekä käyttäjälle että ympäristölle. Nykyään useammat shampoopakkaukset pyritään valmistamaan biohajoavista ainesosista, jotta ne hajoavat luonnossa ja aiheuttavat mahdollisimman vähän ympäristöhaittoja.

Shampoo on siis enemmän kuin vain puhdistustuote. Shampoo tarjoaa monia etuja hiusten terveydelle, päänahan hyvinvoinnille sekä ympäristönsuojelulle. On tärkeää valita oikeanlainen shampoo omien hiusten ja päänahan tarpeiden mukaan saavuttaakseen parhaat mahdolliset tulokset

Shampoot ovat aina vesipohjaisia (paitsi kuivashampoot) ja sisältävät kolmea erilaista pinta-aktiivista ainetta:

 • Anioniset tensidit puhdistavat tehokkaasti rasvan ja epäpuhtaudet päänahasta. Ne ovat erittäin yleisiä ainesosia shampoossa. Ne saavat tuotteen vaahtoamaan ja luovat miellyttävän puhdistavan tunteen hiuspohjaan ja hiuksiin. (Laureth sodium sulfate)
 • Ionittomat tensidit saavat hiukseen kiiltoa, hoitavat ja puhdistavat hiuksia hellävaraisesti. Ne eivät vaahtoa yhtä hyvin kuin anionisia tensideja sisältävät perinteiset shampoot. Niitä käydetään shampoossa tuomaan hiuksiin pehmeyttä ja selvittävyyttä. Ne tarjoavat antistaattisia eli sähköisyyttä vähentäviä ominaisuuksia ja ovat usein kookospohjaisia (Coco glycoside). Toimii parhaiten kiharoille hiuksille ja normaalille tai kuivalle hiuspohjalle. 
 • Amfoteeriset pinta-aktiiviset tensidit sisältävät negatiivisia ja positiivisia varauksia. Ne ovat erittäin mietoja puhdistusaineita. Ne hoitavat kyllä hiuksia, mutta puhdistavat huonommin hiuspohjaa. (Cocamidopropyl Betaine) Sopivat ainoastaan normaalille hiuspohjalle.