Hiustenlähdön syyt ja hoitovinkit
Hiustenlähtö on monimutkainen ongelma, johon voivat vaikuttaa sekä ulkoiset että sisäiset tekijät, kuten stressi, ravitsemuspuutokset, hormonaaliset muutokset, geneettiset tekijät, sairaudet, lääkitys ja kemialliset käsittelyt.
Hiustenlähtö ja stressi
Kun ihmisellä on stressiä tai jokin sairaus, elimistö menee stressitilaan. Stressi voi näkyä hiustenlähtönä vasta 3-6 kuukauden viiveellä. Jos kohtaat yllättävän hiustenlähtövaiheen, mieti mitä on tapahtunut reilu puoli vuotta aikaisemmin. Tasapainoinen elämäntilanne auttaa pitämään hiusten kiertokulun normaalina.
Hiuksen anatomia
Päänahassa on keskimäärin 100 000 hiusta ja on normaalia, että päivittäin irtoaa noin 100 hiusta. Yli 90 % näistä hiuksista kasvaa aktiivisesti, ja sitä kutsutaan kasvuvaiheeksi. Kasvuvaiheessa hiukset ovat syvällä ihonalaisessa rasvakudoksessa, eikä niitä voida vetää ulos helposti. Hiukset kuitenkin vaihtuvat luonnollisesti ja uudistuvat päänahassa 3-7 vuoden välein. Kasvuvaihe on pisin ajanjakso hiusten elinkaaressa.
Kasvuvaiheen jälkeen tulee hiusten irtoamisvaihe, joka kestä noin 2 viikkoa. Irtoamisvaiheen jälkeen hiusten kasvu siirtyy lepovaiheeseen, joka kestää noin 3 - 5 kuukautta. Lepovaiheessa hiukset ovat lähempänä ihon pintakerrosta ja niitä on helpompi kammata päänahasta pois. Tutustu Hiusten kasvuvaiheet ja elinkaari.